Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@06:10:44 GMT

هنرمندی که در ساز و آوازش معرفت جلوه داشت

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۳۴۷۲۲

هنرمندی که در ساز و آوازش معرفت جلوه داشت

خبرگزاری آریا - استاد «آی محمد یوسفی» از هنرمندان پیشکسوت موسیقی ترکمن‌های منطقه درگز و استادان برجسته موسیقی بخشی‌های خراسان در سن 96 سالگی دار فانی را وداع گفت.
این هنرمند از شاگردان روانشاد «قلی‌بخش یگانه» و یکی از بهترین راویان هنر منظومه خوانی، شاهد خوانی و مقام نوازی با دوتار ابریشمی بود.
پیش از این گفته بودند هنگامی که درخواست کرده تا او را از درگز به روستای زادگاهش منتقل کنند دوتارش را هم با خود برده تا همدمی نیک برای خود داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گرچه در شناسنامه تاریخ زاده شدنش را 1302 نوشته بودند اما او معتقد بود در زمان رایج شدن صدور سجل احوال، ده ساله بوده است.
در همین زمینه «سید مجتبی حسینی» - معاون امور هنری- در پیام تسلیت برای درگذشت استاد آی محمد یوسفی نوشته است:
«استاد آی‌محمد یوسفی چند دهه افسانه‌ها و آیین‌های قومی را با نوایی که از دل برمی‌آمد و صدای ابریشمین دوتار خواند و نواخت و روایت کرد.
از دسته کم‌شمار پیران چنگی بود که ساز را به رشته ابریشمین آراسته می‌کرد و باور داشت صدا از دوتار ابریشم برخیزد نه سیم‌های فلزی، هنرمندی که در ساز و آوازش معرفت جلوه دارد چنانکه در زندگی اهل معرفت بود.استاد آی محمد از اصیل‌ترین نوازندگان بخشی سبک درگز، مکتب درگز در دوتارنوازی خراسان را زنده نگه داشت و سینه‌اش سرشار از شعر و موسیقی این مکتب بود. به سنت کهن پای‌بند بود و تا آخرین دمی که توان داشت، خواند و نواخت. استاد آی محمد یوسفی حافظ عاشق و وفادار بخشی از فرهنگ، آیین و موسیقی سرزمین خراسان بود.
درگذشت استاد آی محمد را به خانواده عزیزش و هنرمندان و دوستداران موسیقی تسلیت می‌گویم و بهترین درجات را در عالم باقی از درگاه خداوند برای این هنرمند بزرگوار خواستارم.»
«محمد اله یاری فومنی» -مدیر کل دفتر موسیقی- نیز درگذشت ای محمد یوسفی، دوتار نواز خراسانی را تسلیت گفت و آن را باعث حسرت و تأسف دانست: «استاد آی محمد یوسفی، از بهترین راویان هنر منظومه خوانی، شاهدخوانی و مقام نوازی با دوتار ابریشمی در خطه خراسان بودند. قدیمی ترین و اصیل ترین نوازنده بخشی كه مكتب درگز را زنده نگه داشتند و مرجع موسیقی درگز بودند. فقدان ایشان در آستانه دوازدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران به شدت باعث تأسف و تحسر اینجانب و هنرمندان موسیقی است. درگذشت این هنرمند گرانقدر و ارزشمند كشورمان را به خانواده محترم و تمامی هنرمندان و اهالی موسیقی تسیلت می گویم و از درگاه احدیت، علو درجات را برای ایشان خواهانم.»

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۴۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عیسی قلی پور درگذشت

آفتاب‌‌نیوز :

عیسی قلی پور از بخشی‌های موسیقی مقامی شمال خراسان، نوازنده دوتار و پیشکسوت موسیقی محلی در این خطه است که چند دهه سابقه بخشی گری دارد که امروز جمعه به دلیل کهولت سن و بیماری سرطان دعوت حق را لبیک گفت.

این هنرمند موسیقی مقامی خراسان شمالی که تاکنون با شرکت در برخی جشنواره‌های موسیقی در داخل و خارج خوش درخشیده، متولد سال ۱۳۲۱ در روستای گودعلی سلاخ در ۱۸ کیلومتری شمال غرب بجنورد و از آخرین بازماندگان بخشی‌های شمال خراسان است.

وی که به طور موروثی نوازندگی را در خانواده خود فرا گرفته بود، از نوازندگان قهار عرصه موسیقی خراسان به شمار می‌رفت، پدر و پدربزرگ وی نیز بخشی بودند که این هنر را از پدران خود آموخته و آنرا سینه به سینه انتقال داده است.

عیسی بخشی هنر نیاکان خود را به سه پسر خود برات، علی و سیلمان آموخته است و اکنون هر یک از آنان برای خود استادی شده اند.

عیسی بخشی علاوه بر نوازندگی دوتار، خواننده قهاری نیز بودند و علیرغم کهولت سن، صدای پرطنینی داشتند که وقتی آواز سر می‌دهد جوانان به چالاکی حنجره وی غبطه می‌خورند.

وی که اصالتا ترک زبان است علاوه بر آوازی که به زبان مادری اش می‌خواند، چنانکه معمول مردم این سامان است به زبان کردی خراسانی نیز آواز می‌خواند تا خیل عظیمی از مردمان کردزبان این خطه نیز از زیبایی هنرش برخوردار شدند.

این بخشی خطه شمال خراسان ده‌ها آهنک ساخته بود که از جمله آهنک‌های این هنرمند می‌توان به آهنک دلال، چهارفصل و بهار آزادی اشاره کرد.

این هنرمند پیشکسوت که از راه کشاورزی و نیز نوازندگی در مراسم و مجالس امرار معاش می‌کرد تاکنون شاگردان زیادی تربیت کرده که علاوه بر فرزندانش محمود احمدی، محمد طاهری، مهدی گوهری و ناصر پهلوان را می‌توان نام برد.

وی در جشنواره‌های بین المللی، ملی و استانی بار‌ها خوش درخشده بود و همچنین نشان درجه یک هنری را نیز دریافت کرده بودند.

موسیقی مقامی خراسان شمالی با توجه به حضور قبایل و طوایف مختلف از فرهنگ موسیقیایی بسیار غنی برخوردار است که می‌توان آنرا به سه بخش کرمانجی، ترکی و ترکمنی تقسیم کرد.

مراسم تشییع استان عیسی بخشی فردا ساعت ۱۰ از مقابل سالن گلشن بجنورد انجام می‌شود.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • وداع مردم خراسان شمالی با پیکر مرحوم عیسی بخشی
  • پیام تسلیت وزیر ارشاد در پی درگذشت هنرمند موسیقی خراسان شمالی
  • برای هنرمندی که سینه‌اش لبریز از زلالی مذهب و عشق بود
  • مرحوم قلی‌پور کیمیای فرهنگ و هنر ایران اسلامی بود
  • از وطنم ایران تا شب‌نورد؛ با تارِ لطفی + فیلم
  • استاد موسیقی شمال خراسان را بهتر بشناسیم
  • شهید مطهری در اوج حکمت و استادی، روضه خوانی را ترک نکرد
  • هنرمندی که حاضر است برای دفاع از ایران و مردم جانش را فدا کند
  • عیسی قلی پور درگذشت
  • هنرمند پرآوزاه موسیقی خراسان شمالی درگذشت